sobota, 23 kwietnia 2016

Monte






Biszkopt: 
  • jajka – 3 
  • cukier – 3 łyżki 
  • olej – 1 łyżka 
  • mąka – 4 i 1/2 łyżki 
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy olej i żółtka, ubijamy. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie mieszając, wsypujemy mąkę i proszek. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 Krem mleczny: 
  • mleko – 500 ml 
  • mąka pszenna – 100 g 
  • cukier – 100 g
  • biała czekolada – 100 g 
  • sól – szczypta
  • masło – 200 g
300 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. 
Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy tak, żeby nie było grudek. 
Cienkim strumykiem wlewamy do zagotowanego mleka rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Dodajemy połamaną czekoladę, sól i mieszamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej. 
Miksujemy masło i dodajemy po jednej łyżce kremu.

 Krem czekoladowy:
  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • gorzka czekolada – 200 g 
Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści (nie gotujemy!). Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia. 
Ubijamy na sztywno.  

Ponadto:
  • orzechy włoskie/ laskowe – do posypania
Ułożenie warstw:
Na biszkopt wykładamy krem mleczny, na to krem czekoladowy. 
Ciasto posypujemy pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami. 
Przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz