Biszkopt:
- jajka – 3
- cukier – 3 łyżki
- olej – 1 łyżka
- mąka – 4 i 1/2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy olej i żółtka, ubijamy. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie
mieszając, wsypujemy mąkę i proszek. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem mleczny:
- mleko – 500 ml
- mąka pszenna – 100 g
- cukier – 100 g
- biała czekolada – 100 g
- sól – szczypta
- masło – 200 g
300 ml mleka
wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy.
Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy tak, żeby nie było grudek.
Cienkim strumykiem wlewamy do zagotowanego mleka rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Dodajemy połamaną czekoladę, sól i mieszamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.
Miksujemy masło i dodajemy po jednej łyżce kremu.
Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy tak, żeby nie było grudek.
Cienkim strumykiem wlewamy do zagotowanego mleka rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Dodajemy połamaną czekoladę, sól i mieszamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.
Miksujemy masło i dodajemy po jednej łyżce kremu.
Krem czekoladowy:
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- gorzka czekolada – 200 g
Śmietanę
kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas
mieszając podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści (nie gotujemy!). Studzimy, a
następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Ubijamy na sztywno.
Ubijamy na sztywno.
Ponadto:
- orzechy włoskie/ laskowe – do posypania
Ułożenie warstw:
Na biszkopt
wykładamy krem mleczny, na to krem czekoladowy.
Ciasto
posypujemy pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami.
Przechowujemy
w lodówce do 4-5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz