Jak dla mnie idealne. To zdecydowanie mój smak.
- mąka pszenna – 530 g
- mleko – 250 ml
- cukier – 90 g
- sól – 1/2 łyżeczki
- masło roztopione – 100 g
- drożdże świeże – 25 g
- cynamon – 5 g
Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość mleka, cukier, sól i cynamon. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, około 1,5 - 2 godziny.
W tym czasie możemy zrobić nadzienie.
Nadzienie cynamonowe:
- masło – 100 g
- brązowy cukier – 100 g
- cynamon – 1 i 1/2 łyżki
Wszystkie składniki miksujemy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie posypujemy mąką. Ciasto równomiernie smarujemy nadzieniem cynamonowym. Zwijamy jak naleśnik, by powstała rolada o długości około 50 cm. Kroimy w plasterki o grubości około 1,5 - 2 cm.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy luźno folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości, około 45 - 60 minut.
Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 8 minut lub do lekkiego zbrązowienia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz