Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 3 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier puder –3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
- masło – 250 g
- żółtka – 3
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone masło i siekamy je z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę. Pieczemy przez około 12 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 200 stopni.
Masa budyniowa:
- mleko – 1 l
- budyń waniliowy – 3 opakowania
- cukier –1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
Budynie mieszamy w szklance mleka.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy rozpuszczony proszek z mlekiem. Gotujemy budyń.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy rozpuszczony proszek z mlekiem. Gotujemy budyń.
Dodatkowo:
- jabłka – 7
- cukier puder – do posypania
Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Układamy na podpieczonym cieście i zalewamy gorącym budyniem.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce z dużymi oczkami i układamy na budyniu.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz