wtorek, 24 listopada 2015

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście


Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier puder –3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
  • masło – 250 g
  • żółtka – 3
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone masło i siekamy je z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 
1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę. Pieczemy przez około 12 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 200 stopni.

Masa budyniowa:
  • mleko – 1 l
  • budyń waniliowy – 3 opakowania
  • cukier –1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 16 g (1 opakowanie)
Budynie mieszamy w szklance mleka.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy rozpuszczony proszek z mlekiem. Gotujemy budyń.


Dodatkowo:
  • jabłka – 7 
  • cukier puder – do posypania
Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Układamy na podpieczonym cieście i zalewamy gorącym budyniem.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce z dużymi oczkami i układamy na budyniu.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz