Ciasto miodowe:
- mąka tortowa – 400 g
- masło lub margaryna – 80 g
- cukier – 1/3 szklanki
- miód – 6 łyżek
- jajko – 1
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wymiarach 24 x 24x lub tortownicy. Dwa placki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Warstwa orzechowa:
- orzechy – 250 g lekko zmielonych
- masło – 80 g
- miód – 1 i 1/2 łyżki
- cukier – 1 i 1/2 łyżki
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Krem budyniowy:
- mleko – 800 ml
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- cukier – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 i 1/2 łyżki
- masło lub margaryna – 250 g
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Dodatkowo:
- masa kajmakowa – 400 g
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionego do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Ułożenie warstw:
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy, drugi blat miodowy, masa kajmakowa, ciasto miodowe z orzechami.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz