Pizza
robiona w moim domu – zawsze smakuje.
Składniki:
- jajko – 1
- drożdże – 50 g
- mleko – 625 ml
- olej – 100 ml
- mąka – ok. 1 kg
- zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
- bazylia – 2 łyżeczki
- cukier – 1/2 łyżeczki
- sól – 2 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- dodatki:
- cebula
- pieczarki
- salami
- papryka
- pomidor
- kukurydza
- ser żółty
Przygotowanie:
500 g mąki
przesiewamy do miski i w środku robimy dziurkę, do której wsypujemy zioła.
Do garnuszka
wlewamy 125 ml mleka, dodajemy drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy do
rozpuszczenia drożdży. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki i
mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję śmietany.
Gotowe drożdże
wlewamy do miski z mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na
około godzinę.
Podgrzewamy 500
ml mleka i wlewamy do wyrośniętych drożdży. Dodajemy jajko oraz olej. Wyrabiamy
ciasto dosypując partiami pozostałą część mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy
zacznie odchodzić od miski. Wtedy ponownie zostawiam do wyrośnięcia na około
godzinę.
Po godzinie
ciasto dzielimy na 2 kawałki i rozkładamy na dużych blachach. Smarujemy
koncentratem pomidorowym i układamy dodatki (wedle uznania).
Pieczemy około
15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz