Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 1 i 3/4 szklanki
- masło – 175 g
- cukier puder – 120 g
- żółtka – 4
- kakao – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, obie zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Formę wykładamy na całości papierem do pieczenia.
Na dno blachy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Formę wykładamy na całości papierem do pieczenia.
Na dno blachy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa śmietanowa:
- kwaśna śmietana 18% – 700 g
- cukier – 100 g
- białka – 4
- budyń waniliowy – 1 opakowanie (40 g)
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 3 łyżki
- wiśnie – 600 g
Wiśnie myjemy, pozbawiamy pestek, odsączamy z nadmiaru soku.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, delikatnie mieszamy. Masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę.
Dodajemy stopniowo śmietanę, delikatnie mieszamy, aby nie zaburzyć struktury białek.
Masę śmietanową przekładamy na podpieczone kruche ciasto. Układamy wiśnie, na owoce ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne).
Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, delikatnie mieszamy. Masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę.
Dodajemy stopniowo śmietanę, delikatnie mieszamy, aby nie zaburzyć struktury białek.
Masę śmietanową przekładamy na podpieczone kruche ciasto. Układamy wiśnie, na owoce ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne).
Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz