niedziela, 27 września 2015

Drożdżówki z brzoskwiniami




Ciasto drożdżowe:
  • mleko – 3/4 szklanki, zimne, z lodówki
  • cukier – 3 łyżki
  • jajko – 1  
  • żółtko – 1 
  • mąka – 2 i 1/4 szklanki
  • drożdże – 70 g
  • masło – 60 g
Mleko, cukier, jajko i  żółtko mieszamy razem w dużej misce.
Dosypujemy mąkę oraz drożdże i zagniatamy.
Rozpuszczamy masło w rondelku i studzimy. Ostudzone masło dolewamy co ciasta i zagniatamy. Jeżeli jest za mokre i klejące, podsypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
Po 30 minutach z ciasta robimy kulki i kładziemy je na papierze do pieczenia. Znowu czekamy kilkadziesiąt minut, dajemy im czas, żeby wyrosły.
W tym czasie możemy zrobić kruszonkę.
Kruszonka:
  • mąka pszenna – 1/2 szklanki
  • cukier – 5 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • masło  –  60 g 
Masło roztapiamy w garnku i studzimy.
Następnie wszystkie składniki zagniatamy ręką aż powstaną kulki, kruszonka.
Ponadto:
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • brzoskwinie – 6 sztuk
  • białko – 1
Po wyrośnięciu kulek dnem szklanki robimy w nich dziury.
Posypujemy dziurki bułką tartą.
Wkładamy do każdej drożdżówki pokrojone kawałki brzoskwiń.
Smarujemy ciasto z brzoskwiniami roztrzepanym białkiem.
Posypujemy wszystko obficie kruszonką.
Pieczemy  190 stopni przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz