niedziela, 11 października 2015

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella


Biszkopt kakaowy:
  • jajka – 5 dużych
  • mąka tortowa – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier – 3/4 szklanki
Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i miksujemy około 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Ostudzony przekrawamy na dwa placki.

 Krem czekoladowy:
  • budynie waniliowe – 2 opakowania
  • mleko – 750 ml
  • biała czekolada – 50 g
  • gorzka czekolada – 100 g
  • masło lub margaryna – 125 g
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
500 ml mleka podgrzewamy z cukrami i masłem.
W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy.
Do gorącego mleka wlewamy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Dodajemy kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy.

Poncz:
  • mocna herbata – 1/2 szklanki
Jeden placek biszkoptowy umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy ciepły krem czekoladowy i przykrywamy drugim plackiem. Nasączamy ponczem.

Krem straciatella:
  • śmietana kremówka 30 %  – 500 ml
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • gorąca woda – 1/5 szklanki
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka – 3 łyżki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wciąż miksujemy. Wsypujemy posypkę lub startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Na wierzchu kremu robimy fale np. za pomocą specjalnej nasadki dodawanej czasami do tortownic lub po prostu widelcem.
Wkładamy do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz