- makaron świderki
– 500 g - filety z kurczaka – 2 pojedyncze
- pieczarki – 400 g
- cebula – 1 sztuka
- bulion warzywny – szklanka
- serek topiony śmietankowy – 130 g
- śmietana 30% – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
- świeży tymianek
- masło – 1 łyżka
- ser parmezan – do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy na małe
kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z
niewielką ilością oleju. Ściągamy mięso z patelni, wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę. Smażymy, co jakiś czas
mieszając. Dodajemy serek topiony i wlewamy bulion. Łączymy składniki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wlewamy śmietanę i wrzucamy tymianek. Do sosu dodajemy wcześniej
podsmażonego kurczaka i mieszamy wszystko razem.
Na talerze wykładamy porcję makaronu i polewamy pieczarkowym sosem. Całość posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz