środa, 14 października 2015

Makaron z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem

Dobre danie, choć sos moim zdaniem wyszedł mało wyrazisty, może to kwestia doprawienia.


Składniki:
  • makaron świderki – 500 g
  • filety z kurczaka – 2 pojedyncze
  • pieczarki – 400 g
  • cebula – 1 sztuka 
  • bulion warzywny – szklanka
  • serek topiony śmietankowy – 130 g
  • śmietana 30% – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeży tymianek
  • masło – 1 łyżka
  • ser parmezan – do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Mięso kroimy na małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Ściągamy mięso z patelni, wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę. Smażymy,  co jakiś czas mieszając. Dodajemy serek topiony i wlewamy bulion. Łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i wrzucamy tymianek. Do sosu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka i mieszamy wszystko razem. 
Na talerze wykładamy porcję makaronu i polewamy pieczarkowym sosem. Całość posypujemy parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz