czwartek, 15 października 2015

Bounty



Biszkopt:
  • jajka – 5 sztuk
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko jedno po drugim i ubijamy do uzyskania masy jajecznej. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 175 stopniach około 30 minut.
 
Masa kokosowa:
  • mleko – 500 ml
  • cukier – 1/2 szklanki 
  • masło – 200 g 
  • wiórki kokosowe – 300-350 g
  • cukier waniliowy  – 1 opakowanie
Mleko zagotowujemy z cukrami. Dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy (około 20 minut). 
Gdy masa zgęstnieje, do jeszcze gorącej dodajemy pokrojone masło i dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
Studzimy masę i wykładamy na biszkopt.
 
Polewa czekoladowa:
  • margaryna – 3/4 kostki
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • czekolada gorzka – 1 tabliczka 
Czekolady łamiemy nad kąpielą wodną i rozpuszczamy razem z masłem. 
Gotową polewamy ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz