Biszkopt:
- jajka – 5 sztuk
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- cukier – 1/2 szklanki
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko jedno po drugim i ubijamy do
uzyskania masy jajecznej. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 175 stopniach około 30 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 175 stopniach około 30 minut.
Masa kokosowa:
- mleko – 500 ml
- cukier – 1/2 szklanki
- masło – 200 g
- wiórki kokosowe – 300-350 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
Mleko zagotowujemy z cukrami. Dodajemy wiórki kokosowe.
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy (około 20 minut).
Gdy masa zgęstnieje, do jeszcze gorącej dodajemy pokrojone masło i dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
Studzimy masę i wykładamy na biszkopt.
Gdy masa zgęstnieje, do jeszcze gorącej dodajemy pokrojone masło i dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
Studzimy masę i wykładamy na biszkopt.
Polewa czekoladowa:
- margaryna – 3/4 kostki
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- czekolada gorzka – 1 tabliczka
Czekolady łamiemy nad kąpielą wodną i rozpuszczamy
razem z masłem.
Gotową polewamy ciasto.
Gotową polewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz