poniedziałek, 14 września 2015

Urodzinowy słodki smak

Jestem zachwycona. Ten tort smakuje tak dobrze, jak wygląda.
 

Kruche ciasto:
  • żółtka – 3
  • cukier puder – 30 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka lub cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 150 g
  • masło – 100 g
Wszystkie składniki szybko zgniatamy ręcznie lub miksujemy w malakserze. Wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy lub formy do pieczenia o wymiarach 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Galaretka z malinami:
  • maliny – 600 g, świeże lub mrożone
  • galaretki malinowe – 3 opakowania
  • wrząca woda – 3 szklanki
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy maliny, mieszamy i odkładamy do lodówki aby lekko zgęstniała. 
Tężącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:
  • śmietana kremówka 36% – 500 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • pasta z wanilii – 1 łyżeczka lub nasionka z laski wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
Gotowy krem wykładamy na ciasto z galaretką i chłodzimy w lodówce.

Beza z migdałami:
  • białka – 3
  • cukier – 150 g
  • mąka (skrobia) ziemniaczana – 1 łyżka
  • płatki migdałów – 40-50 g
Białka ubijamy z cukrem do otrzymania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Formę, w której piekliśmy kruche ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej masę bezową i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz