Ciasto drożdżowe:
- mleko – 3/4 szklanki, zimne, z lodówki
- cukier – 3 łyżki
- jajko – 1
- żółtko – 1
- mąka – 2 i 1/4 szklanki
- drożdże – 70 g
- masło – 60 g
Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy razem w dużej misce.
Dosypujemy mąkę oraz drożdże i zagniatamy.
Rozpuszczamy masło w rondelku i studzimy. Ostudzone masło dolewamy co ciasta i zagniatamy. Jeżeli jest za mokre i klejące, podsypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
Po 30 minutach z ciasta robimy kulki i kładziemy je na papierze do
pieczenia. Znowu czekamy kilkadziesiąt minut, dajemy im czas, żeby
wyrosły.
W tym czasie możemy zrobić kruszonkę.
Kruszonka:
- mąka pszenna – 1/2 szklanki
- cukier – 5 łyżek
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- masło – 60 g
Masło roztapiamy w garnku i studzimy.
Następnie wszystkie składniki zagniatamy ręką aż powstaną kulki, kruszonka.
Następnie wszystkie składniki zagniatamy ręką aż powstaną kulki, kruszonka.
Ponadto:
- bułka tarta – 2 łyżki
- gruszki – 8 sztuk
- białko – 1
Po wyrośnięciu kulek dnem szklanki robimy w nich dziury.
Posypujemy dziurki bułką tartą.
Wkładamy do każdej drożdżówki pokrojone kawałki gruszek.
Smarujemy ciasto z truskawkami roztrzepanym białkiem.Posypujemy wszystko obficie kruszonką.
Pieczemy 190 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz