Ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- drożdże – 5 dag
- cukier – 1/2 szklanki
- mleko – 1/2 szklanki
- jajka – 2
- oliwa – 1/2 szklanki
- owoce – w moim przypadku sezonowe śliwki
Do miski wsypujemy kolejno warstwami szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, wlewamy mleko, rozbełtane jajka, oliwę i dodajemy drugą szklankę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto lekko mieszamy i równo rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozkładamy śliwki.
Kruszonka:
- margaryna – 1/2 kostki
- mąka – 2 niepełne szklani
- cukier – 6 łyżek
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
Wszystkie składniki zagniatamy w misce.
Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz