niedziela, 6 września 2015

Sypany placek drożdżowy


Ciasto:
  • mąka – 2 szklanki
  • drożdże – 5 dag
  • cukier  – 1/2 szklanki
  • mleko – 1/2 szklanki
  • jajka – 2
  • oliwa – 1/2 szklanki
  • owoce – w moim przypadku sezonowe śliwki
Do miski wsypujemy kolejno warstwami szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, wlewamy mleko, rozbełtane jajka, oliwę i dodajemy drugą szklankę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto lekko mieszamy i równo rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozkładamy śliwki.

Kruszonka:
  • margaryna – 1/2 kostki
  • mąka – 2 niepełne szklani
  • cukier – 6 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
Wszystkie składniki zagniatamy w misce. 
Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz