Wyszły smaczne ciasteczka. Muszę zrobić jeszcze raz.
Składniki:
- mąka pszenna – 500 g
- cukier puder – 350 g
- wiórki kokosowe – 200 g
- kakao – 6 łyżek
- masło – 200 g
- mleko – 200 ml
- jajka – 4
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- aromat migdałowy – 3 - 4 krople
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do ostudzonego masła dodajemy jajka, aromat migdałowy i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na około 20 minut do zamrażarki.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do ostudzonego masła dodajemy jajka, aromat migdałowy i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na około 20 minut do zamrażarki.
Po tym czasie porcjujemy ciasteczka za pomocą łyżeczki. Formujemy
kuleczki w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, dlatego podczas formowania zwilżmy dłonie wodą.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz