Choć dałam o połowę mniej nadzienia czekoladowego, to babka i tak była pyszna.
Ciasto drożdżowe:
- drożdże – 20 g świeżych
- cukier – 1/4 szklanki
- ciepłe mleko – 3/4 szklanki
- mąka tortowa – 3 szklanki
- jajko – 1
- żółtko – 1
- masło lub margaryna – 115 g
- sól – szczypta
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 5 minut, aż zacznie zmieniać swoją
konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i
dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i
wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zostawiamy do podwojenia
objętości, około godziny.
Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy
placek o wymiarach 40×45 cm i grubości około 3 mm.
Nadzienie:
- gorzka czekolada – 230 g
- cukier – 1/2 szklanki
- cynamon – 2 łyżeczki
- masło lub margaryna – 3 łyżki
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy równomiernie nadzienie, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
Dodatkowo:
- białko – 1
Kruszonka:
- cukier – 1/2 szklanki
- mąka tortowa – 1/2 szklanki
- masło lub margaryna – 2 łyżki
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy
dłońmi, aż powstaną grudki.
Ciasto przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Studzimy w formie przez pół godziny. Wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.
Ciasto przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Studzimy w formie przez pół godziny. Wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz