sobota, 26 września 2015

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką

Choć dałam o połowę mniej nadzienia czekoladowego, to babka i tak była pyszna.


Ciasto drożdżowe:
  • drożdże – 20 g świeżych
  • cukier – 1/4 szklanki
  • ciepłe mleko – 3/4 szklanki
  • mąka tortowa – 3 szklanki
  • jajko – 1
  • żółtko – 1
  • masło lub margaryna – 115 g
  • sól – szczypta
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 5 minut, aż zacznie zmieniać swoją konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zostawiamy do podwojenia objętości, około godziny.
Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wymiarach 40×45 cm i grubości około 3 mm.
Nadzienie:
  • gorzka czekolada – 230 g
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • masło lub margaryna – 3 łyżki
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy równomiernie nadzienie, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.

Dodatkowo:
  • białko – 1
Białkiem smarujemy wolne miejsca na cieście i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Ciasto przekręcamy jeszcze 3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folią i zostawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
Kruszonka:
  • cukier – 1/2 szklanki
  • mąka tortowa – 1/2 szklanki
  • masło lub margaryna – 2 łyżki
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki.
Ciasto przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Studzimy w formie przez pół godziny. Wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz