Składniki:
- zielony groszek – 300 g, świeży lub mrożony
- woda – 1 litr
- marchewki – 5 sztuk
- seler – pół
- pietruszka – 1 sztuka
- bazylia – 2 łyżki posiekanej
- czosnek – 3 ząbki
- cebule dymki ze szczypiorkiem – 2 sztuki
- por – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler,
pietruszkę. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Garnek przykrywamy pokrywką (pozostawiamy
lekko uchyloną). Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut – do
miękkości warzyw.
Cebulę obieramy, por i szczypiorek myjemy, wszystko siekamy i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę.
Zielony groszek i bazylię płuczemy i dodajemy do podsmażonych warzyw.
Czosnek obieramy, rozgniatamy za pomocą praski i dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Warzywa łączymy z bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przy pomocy blendera miksujemy zupę na aksamitny krem.
Cebulę obieramy, por i szczypiorek myjemy, wszystko siekamy i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę.
Zielony groszek i bazylię płuczemy i dodajemy do podsmażonych warzyw.
Czosnek obieramy, rozgniatamy za pomocą praski i dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Warzywa łączymy z bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przy pomocy blendera miksujemy zupę na aksamitny krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz