niedziela, 28 czerwca 2015

Krem z zielonego groszku i marchewki




Składniki:
  • zielony groszek – 300 g, świeży lub mrożony
  • woda – 1 litr
  • marchewki – 5 sztuk
  • seler – pół
  • pietruszka – 1 sztuka
  • bazylia – 2 łyżki posiekanej
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebule dymki ze szczypiorkiem – 2 sztuki
  • por – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Garnek przykrywamy pokrywką (pozostawiamy lekko uchyloną). Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut – do miękkości warzyw.
Cebulę obieramy, por i szczypiorek myjemy, wszystko siekamy i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę.
Zielony groszek i bazylię płuczemy i dodajemy do podsmażonych warzyw.
Czosnek obieramy, rozgniatamy za pomocą praski i dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Warzywa łączymy z bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przy pomocy blendera miksujemy zupę na aksamitny krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz