Dobre, dobre, bardzo dobre. Świętnie się sprawdza na przyjęciach.
- jajka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka tortowa – 2/3 szklanki
- kakao – 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywną
pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas
miksując. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach.
Mąkę,
kakao i proszek przesiewamy do miseczki, dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Formę o
wymiarach 23×23cm (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
25-30 minut.
Gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
Gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
Krem:
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- cukier puder – 3 łyżki
Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż
krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy 1/3
kremu na płat biszkoptowy.
Ponadto:
- galaretka – 1 opakowanie, u mnie wiśniowa
- woda – 1 i 1/2 szklanki
- gorzka czekolada – 50 g
Galaretkę zalewamy wrzącą wody i studzimy.
Gdy ostygnie, kroimy w kostkę i układamy na kremie. Na to wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim płatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy czekoladą startą na tarce.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gdy ostygnie, kroimy w kostkę i układamy na kremie. Na to wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim płatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy czekoladą startą na tarce.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz