sobota, 31 marca 2018

Mazurek cytrynowy


Kruche ciasto:
  • mąka tortowa – 250 g
  • masło – 100 g zimnego
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 80 g
  • jajko – 1
  • śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna dużo większa od drugiej), owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.  
Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta i układamy na papierze dopieczenia. 
Z mniejszej części ciasta formujemy długi wałek, który układamy wzdłuż boków mazurka. Z pozostałego ciasta robimy bazię, jajeczka lub inne wzorki i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.

Dodatkowo:
  • budyń cytrynowy – 1 opakowanie
  • mleko – 500 ml
  • cukier  1 łyżka
  • migdały, orzechy, wiórki kokosowe – do dekoracji
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gotowy wykładamy na kruche ciasto.
Powstały mazurek ozdabiamy wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz