Kruche ciasto:
- mąka tortowa – 250 g
- masło – 100 g zimnego
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 80 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna dużo większa od drugiej), owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta i układamy na papierze dopieczenia.
Z mniejszej części ciasta formujemy długi wałek, który układamy wzdłuż boków mazurka. Z pozostałego ciasta robimy bazię, jajeczka lub inne wzorki i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Dodatkowo:
- budyń cytrynowy – 1 opakowanie
- mleko – 500 ml
- cukier – 1 łyżka
- migdały, orzechy, wiórki kokosowe – do dekoracji
Powstały mazurek ozdabiamy wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz