poniedziałek, 19 marca 2018

Brownie z masą orzechową



Składniki na ciasto:
  • masło – 200 g
  • czekolady gorzkie – 3
  • jajka – 3
  • cukier – 1/3 szklanki
  • mąka – 1/3 szklanki

Wykonanie: 
Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz cukier. Wszystko razem rozpuszczamy.
Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę:
  • serek mascarpone – 250 g
  • masło orzechowe – 250 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

Wykonanie: 
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na upieczone brownie.

Składniki na polewę:
  • czekolada mleczna – 1
  • mleko – 3 łyżki
Wykonanie: 
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy, doprowadzając do wrzenia.
Gotową polewą polewamy przygotowane brownie z masą orzechową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz