poniedziałek, 22 stycznia 2018

Krem z kukurydzy


Składniki:
  • kukurydza – 1 puszka
  • ziemniaki – 2
  • masło  2 łyżki
  • śmietana – 1 łyżka
  • bulion drobiowy– 1 l
  • słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • imbir – 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz  do smaku
Przygotowanie:

Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej masło i trzymamy na ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, czosnkiem i imbirem. Mieszamy ze śmietaną i na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz