sobota, 15 kwietnia 2017

Wilgotna babka kakaowa



Składniki:
  • jajka – 6
  • cukier – 1 szklanka
  • olej – 1 szklanka
  • wrzątek – 1/2 szklanki
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki
  • kakao – 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, wrzątek i ekstrakt.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.

Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada – 1 tabliczka
  • masło – 1 łyżka
  • mleko – 8 łyżek
W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Wylewamy na wystudzoną babkę. Chłodzimy, aby polewa zgęstniała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz