Składniki:
- jajka – 6
- cukier – 1 szklanka
- olej – 1 szklanka
- wrzątek – 1/2 szklanki
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki
- kakao – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, wrzątek i ekstrakt.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada – 1 tabliczka
- masło – 1 łyżka
- mleko – 8 łyżek
W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Wylewamy na wystudzoną babkę. Chłodzimy, aby polewa zgęstniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz