sobota, 15 kwietnia 2017

Babka orzechowa



Składniki:
  • jajka – 2
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczka
  • mleko – 1 szklanka
  • olej – 4 łyżki
  • wyłuskane orzechy włoskie – około 100 g ( 1 szklanka)
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i pokruszone na większe kawałki orzechy. Ponownie krótko miksujemy. 
Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz