Z tym tortem wiąże się piękna historia. Zostałam nim
poczęstowana przez koleżankę z pracy. Był taki pyszny, więc od razu wiedziałam,
że muszę sama go zrobić przy najbliższej okazji. No i jest. Przepis
skomponowałam rzetelnie słuchając porad koleżanki. Dodam, że jest to jej pomysł
własny. I wiecie co? Udało mi się odtworzyć ten sam smak! Na początku był bez
nazwy, ale masa karmelowa z połączeniem orzeszków tak przypomina smak
snickersa, że nie można było go inaczej nazwać.
Biszkopt:
- jajka – 8
- mąka pszenna – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- cukier – 5 łyżek
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 2 czubate łyżeczki
- cappuccino – 3 czubate łyżeczki
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
Białka
ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i ubijamy
na puszystą masę. Wsypujemy mąki, kakao, cappuccino, kawę oraz proszek do
pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.
Poncz:
- zagotowana woda– 1/2 szklanki
- kakao – 2 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- cappuccino – 3 łyżeczki
- kawa – 2 łyżeczki
Sypkie
składniki zalewamy gorącą wodą, mieszamy.
Gotowym ponczem nakrapiamy dwa biszkopty.
Gotowym ponczem nakrapiamy dwa biszkopty.
Krem
śmietankowy:
- śmietana kremówka 30% – 800 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 3 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- gorąca woda – 1/5 szklanki
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i serek mascarpone. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Ponadto:
- orzeszki ziemne niesolone – 400 g posiekanych
- masa krówkowa o smaku karmelowym lub orzechowym – 400 g
Biszkopt
smarujemy połową masy karmelowej. Na masę kładziemy posiekane orzeszki oraz
połowę bitej śmietany. Na to kładziemy drugi biszkopt i smarujemy pozostałą
częścią masy karmelowej oraz posypujemy orzeszkami. Pozostałą śmietaną
smarujemy wierzch oraz boki tortu.
Dekorujemy
orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz