wtorek, 10 listopada 2015

Kruche z jabłkami



Składniki:
  • mąka – 2 szklanki
  • żółtka – 2
  • cukier – 1/2 szklanki
  • margaryna – 125 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • śmietana – 2 łyżki
  • smalec – łyżka
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • jabłka – 6 dużych
  • cynamon – 2 łyżeczki
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, margaryny, proszku do pieczenia, śmietany oraz smalcu zagniatamy ciasto. Trzy czwarte ciasta wykładamy na formę. Resztę wkładamy do zamrażalki. W tym czasie ścieramy jabłka na tarce i mieszamy z cynamonem. Wykładamy na ciasto i ścieramy na tarce zamrożone ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz