Składniki:
- drożdże – 50 g
- woda – 300 ml
- olej – 4 łyżki
- sól – łyżeczka
- cukier – 2 łyżeczki
- jajka – 2
- mąka pszenna – 800 g
- mleko – do posmarowania paluchów
Przygotowanie:
W misce
średniej wielkości kruszymy drożdże. Zalewamy je ciepłą wodą i mieszamy
do ich całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy olej, sól, cukier, jajko i prawie
całą potrzebną mąkę (trochę zostawiamy na później do ugniatania ciasta).
Ciasto
wyrabiamy ręcznie do chwili, gdy stanie się gładkie i elastyczne (będzie
odchodziło od ścianek miski). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blachę
wykładamy papier do pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto wyciągamy z miski, wykładamy na stolnicy, dodajemy do niego trochę
odłożonej wcześniej mąki i chwilę ugniatamy. Następnie odrywamy kawałki ciasta
i formujemy z nich cienkie wałeczki o długości około 20-25 cm (tak, by
zmieściły się na blasze piekarnika). Uformowane paluchy układamy na blasze w
kilkucentymetrowych odległościach od siebie i pozostawiamy na 15 minut do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
paluchy smarujemy mlekiem przy użyciu pędzelka. Posypujemy je solą, startym
żółtym serem, papryką lub ulubionymi ziołami. Pieczemy w temperaturze 180
stopni przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz