poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Grissini, czyli paluchy drożdżowe




Składniki:
  • drożdże – 50 g
  • woda – 300 ml
  • olej – 4 łyżki
  • sól – łyżeczka
  • cukier – 2 łyżeczki
  • jajka – 2
  • mąka pszenna – 800 g
  • mleko – do posmarowania paluchów
Przygotowanie:
W misce średniej wielkości kruszymy drożdże. Zalewamy je ciepłą wodą i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy olej, sól, cukier, jajko i prawie całą potrzebną mąkę (trochę zostawiamy na później do ugniatania ciasta).
Ciasto wyrabiamy ręcznie do chwili, gdy stanie się gładkie i elastyczne (będzie odchodziło od ścianek miski). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blachę wykładamy papier do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wykładamy na stolnicy, dodajemy do niego trochę odłożonej wcześniej mąki i chwilę ugniatamy. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich cienkie wałeczki o długości około 20-25 cm (tak, by zmieściły się na blasze piekarnika). Uformowane paluchy układamy na blasze w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte paluchy smarujemy mlekiem przy użyciu pędzelka. Posypujemy je solą, startym żółtym serem, papryką lub ulubionymi ziołami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz