niedziela, 17 stycznia 2016

Ciasto kakaowo-czekoladowe z jabłkami



I jak? Budyń mi nie pasował. Był za rzadki. Następnym razem muszę utrzeć z masłem (chociaż 150 g). A poza tym, to połączenie spodu czekoladowego z galaretką owocową świetnie smakowało. Podobnie robiłam Tartę czekoladową z jabłkami.



 

Kruchy spód:
  • masło – 100 g 
  • cukier – 4 łyżki 
  • jajko– 1 duże
  • mąka pszenna – 1 czubata szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kakao – 2 łyżki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Miękkie masło miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy przesianą z dodatkami mąkę i mieszamy.
Ciasto wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy.

Warstwa budyniowa:
  • budyń czekoladowy bez cukru – 2 opakowania
  • cukier – 3 łyżki
  • mleko – 1 l
Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący rozsmarowujemy na upieczonym spodzie.

Warstwa jabłkowa:
  • jabłka – 600 g 
  • galaretka cytrynowa – 1 opakowanie 
  • galaretka truskawkowa – 1 opakowanie 
  • żelatyna – 1 łyżeczka
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w pojemniku z miarką. Dolewamy wody do objętości 1 litra. Całość przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.
Dodajemy galaretki i żelatynę, dokładnie mieszamy.
Tężejącą masę wykładamy na przestudzony budyń.
Ciasto odstawiamy do lodówki by całkowicie stężało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz