I jak? Budyń mi nie pasował. Był za rzadki. Następnym
razem muszę utrzeć z masłem (chociaż 150 g). A poza tym, to połączenie spodu
czekoladowego z galaretką owocową świetnie smakowało. Podobnie robiłam Tartę czekoladową z jabłkami.
Kruchy spód:
- masło – 100 g
- cukier – 4 łyżki
- jajko– 1 duże
- mąka pszenna – 1 czubata szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 2 łyżki
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękkie masło
miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy przesianą z dodatkami mąkę i mieszamy.
Ciasto
wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20
minut w temperaturze 180 stopni, studzimy.
Warstwa budyniowa:
- budyń czekoladowy bez cukru – 2 opakowania
- cukier – 3 łyżki
- mleko – 1 l
Budyń gotujemy
zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący rozsmarowujemy na upieczonym
spodzie.
Warstwa
jabłkowa:
- jabłka – 600 g
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
- galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
- żelatyna – 1 łyżeczka
Jabłka
obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w pojemniku z miarką. Dolewamy wody do
objętości 1 litra. Całość przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy 2-3 minuty.
Dodajemy
galaretki i żelatynę, dokładnie mieszamy.
Tężejącą masę
wykładamy na przestudzony budyń.
Ciasto
odstawiamy do lodówki by całkowicie stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz