Składniki:
- makaron świderki – 250 g
- suszone pomidory – 1 słoik (280 g) + trochę zalewy
- cebula– 1 średnia
- ząbek czosnku – 1 duży
- pietruszka – 2 łyżki
- cukier – 2 szczypty
- oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z
oliwek. Dodajemy posiekane pomidory, łyżkę posiekanej pietruszki i cukier.
Wszystko razem podsmażamy do miękkości od czasu do czasu dodając po trochu
zalewy z pomidorów, by całość miała dość "mokrą" konsystencję. Na
koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i całość podsmażamy jeszcze przez
minutę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem,
Na talerzu makaron oprószamy posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz