poniedziałek, 23 lutego 2015

Tarta czekoladowa z jabłkami


Kruche ciasto, budyń czekoladowy i galaretka z jabłkami - jak to świetnie smakuje.


Ciasto:
  • żółtka – 3
  • śmietana – 2 łyżki
  • masło – 125 g
  • cukier – 1/2 szklanki
  • mąka – 2 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na formę do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa:
  • budyń czekoladowy – 1 opakowanie
  • masło – 125 g
  • mleko – 1 i 1/2 szklanki
  • cukier – 3 łyżki
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem.
W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy.
Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy ugotowany budyń.
Gotową masę wykładamy na ciasto.

Galaretka z jabłkami:
  • jabłka – 6 sztuk
  • cukier – 2 łyżki
  • galaretka wiśniowa – 1 opakowanie
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i smażymy z cukrem, aż staną się miękkie. Dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. 
Tężejące, przestudzone jabłka wykładamy na ciasto z masą budyniową. Odstawiamy do lodówki aby schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz