Kruche ciasto, budyń czekoladowy i galaretka z jabłkami - jak to świetnie smakuje.
Ciasto:
- żółtka – 3
- śmietana – 2 łyżki
- masło – 125 g
- cukier – 1/2 szklanki
- mąka – 2 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na formę do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa:
- budyń czekoladowy – 1 opakowanie
- masło – 125 g
- mleko – 1 i 1/2 szklanki
- cukier – 3 łyżki
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem.
W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy.
W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy.
Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy ugotowany budyń.
Gotową masę wykładamy na ciasto.
Gotową masę wykładamy na ciasto.
Galaretka z jabłkami:
- jabłka – 6 sztuk
- cukier – 2 łyżki
- galaretka wiśniowa – 1 opakowanie
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i smażymy z cukrem, aż staną się miękkie. Dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści.
Tężejące, przestudzone jabłka wykładamy na ciasto z masą budyniową. Odstawiamy do lodówki aby schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz