niedziela, 29 maja 2016

Kinder Country

Kolejny prosty i wypróbowany przepis. Tym razem ciasto bez pieczenia, które jest przepyszne. W oryginalnym przepisie dajemy płatki Nestle Kangus, ale one są bardzo słodkie, więc użyłam zamiennik - ryż preparowany. Mimo tego ciasto i tak jest mocno słodkie.

 


Składniki:
  • śmietana kremówka 30 % – 350 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • herbatniki – 100 g
  • czekolady białe – 2 tabliczki
  • czekolady mleczne – 2 tabliczki
  • ryż preparowany – 3 szklanki + garść na wierzch

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki.
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone wciąż ubijając. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy 3 czubate szklanki ryżu preparowanego i mieszamy. 
Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Ponownie układamy herbatniki.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy.
150 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszamy, aż składniki się połączą.
Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami ryżu preparowanego.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz