niedziela, 15 kwietnia 2018

Orzechowo-czekoladowy sernik na zimno


Spód:
  • herbatniki – 150 g
  • masło – 100 g
  • orzechy ziemne solone – 1 garść
  • cukier – 80 g
  • jajko – 1
  • śmietana 18% – 1 łyżka
Orzechy siekamy, ciastka tłuczemy lub blendujemy na gruby piasek.
Masło roztapiamy i wlewamy do ciastek i orzechów. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa:
  • ser twarogowy – 650 g
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • masło orzechowe  2 łyżki
  • czekolada mleczna – 200 g
  • śmietana kremówka – 200 g
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i mocno studzimy.
Twaróg blendujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy schłodzoną śmietankę czekoladową i jeszcze blendujemy. Gotową masę wykładamy na ciastka i chłodzimy przez co najmniej 2 godziny.
Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi. Możemy dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz