niedziela, 24 stycznia 2016

Czekoladowa szarlotka

Tarta przepyszna, mocno czekoladowa.






Ciasto:
  • mąka – 2 szklanki
  • kakao – 3 łyżki
  • masło w temperaturze pokojowej – 125 g
  • jajka – 2
  • cukier puder – 5 łyżek
  • ekstrakt z wanilii – 1/2 łyżeczki
  • zimna woda – 1 łyżka
W malakserze łączymy masło, przesianą mąkę i kakao. Gdy powstanie proszek dodajemy jajka, cukier puder, ekstrakt oraz wodę. Łączymy składniki. 
Wyrobione cisto dzielimy na 2 kawałki wielkości 2/3 i 1/3 ciasta. 
Dno tarty oraz boki wykładamy większą częścią ciasta. Odstawiamy do lodówki.
 
Nadzienie:
  • jabłka – 7
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • masło – 25 g
  • gorzka czekolada – 140 g
  • cukier – 2 łyżki
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. 
W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy masło, dodajemy połowę jabłek, cynamon i cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5-10 minut. 
Gdy jabłka będą miękkie dodajemy pozostałą część oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy tarte z lodówki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie nadzienie.
Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce lub rozwałkowujemy i wycinamy wzorki. Układamy na wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz