Tarta przepyszna, mocno czekoladowa.
Ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- kakao – 3 łyżki
- masło w temperaturze pokojowej – 125 g
- jajka – 2
- cukier puder – 5 łyżek
- ekstrakt z wanilii – 1/2 łyżeczki
- zimna woda – 1 łyżka
W malakserze łączymy masło, przesianą mąkę i kakao.
Gdy powstanie proszek dodajemy jajka, cukier puder, ekstrakt oraz wodę. Łączymy
składniki.
Wyrobione cisto dzielimy na 2 kawałki wielkości 2/3 i 1/3 ciasta.
Wyrobione cisto dzielimy na 2 kawałki wielkości 2/3 i 1/3 ciasta.
Dno tarty
oraz boki wykładamy większą częścią ciasta. Odstawiamy do lodówki.
Nadzienie:
- jabłka – 7
- cynamon – 1 łyżeczka
- masło – 25 g
- gorzka czekolada – 140 g
- cukier – 2 łyżki
Jabłka
obieramy i kroimy na małe kawałki.
W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy masło, dodajemy połowę jabłek, cynamon i cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5-10 minut.
Gdy jabłka będą miękkie dodajemy pozostałą część oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy masło, dodajemy połowę jabłek, cynamon i cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5-10 minut.
Gdy jabłka będą miękkie dodajemy pozostałą część oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy tarte
z lodówki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie nadzienie.
Pozostałą
część ciasta ścieramy na tarce lub rozwałkowujemy i wycinamy wzorki. Układamy
na wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz