Składniki:
- kalafior – 1 mały
- marchewki – 2
- cebula – 1
- ziemniaki – 3
- bulion warzywny – 1 i 1/2 litra
- śmietana – 1/2 szklanki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki
- olej lub masło klarowane – do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy startą na tarce marchewkę.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Bulion powinien przykryć warzywa.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Bulion powinien przykryć warzywa.
Całość gotujemy do miękkości warzyw. Ucieramy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz