sobota, 14 stycznia 2017

Krem z kalafiora i marchewki


Składniki:
  • kalafior – 1 mały
  • marchewki – 2
  • cebula – 1
  • ziemniaki – 3
  • bulion warzywny – 1 i 1/2 litra
  • śmietana – 1/2 szklanki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • olej lub masło klarowane – do smażenia 
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy startą na tarce marchewkę. 
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. 
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Bulion powinien przykryć warzywa. 
Całość gotujemy do miękkości warzyw. Ucieramy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z grzankami czosnkowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz