Krem jest bardzo smaczny, choć ostry (chyba to zasługa
sporej ilości pieprzu). Idealny na chłodne wieczory, błyskawicznie rozgrzewa.
Nie miałam szczypiorku więc przed podaniem
udekorowałam krążkami z pora.
Składniki:
- biały ryż – 100 g
- marchewka – 1
- pietruszka– 1
- cebula – 1 duża
- por – 1 duży lub 2 małe
- woda – 1 i 1/2 l
- czosnek – 2 ząbki
- olej – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo:
- szczypiorek – do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę i
wsypujemy ryż. Gotujemy około 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki.
W tym czasie podsmażamy na maśle poszatkowany por.
Kiedy ryż jest miękki, dodajemy por, zmiażdżony
czosnek, sól pieprz. Zupę miksujemy na gładką masę, po czym ponownie
zagotowujemy.
Krem z porów podajemy z pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz