poniedziałek, 11 stycznia 2016

Krem z pora

Krem jest bardzo smaczny, choć ostry (chyba to zasługa sporej ilości pieprzu). Idealny na chłodne wieczory, błyskawicznie rozgrzewa.
Nie miałam szczypiorku więc przed podaniem udekorowałam krążkami z pora.




Składniki:
  • biały ryż – 100 g
  • marchewka – 1
  • pietruszka– 1
  • cebula – 1 duża
  • por – 1 duży lub 2 małe
  • woda – 1 i 1/2 l
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo:
  • szczypiorek – do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę i wsypujemy ryż. Gotujemy około 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki. W tym czasie podsmażamy na maśle poszatkowany por.
Kiedy ryż jest miękki, dodajemy por, zmiażdżony czosnek, sól  pieprz. Zupę miksujemy na gładką masę, po czym ponownie zagotowujemy.
Krem z porów podajemy z pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz