niedziela, 21 czerwca 2015

Tarta z jabłkami

Jabłko z miętą – smaczne połączenie.


Kruche ciasto:
  • mąka tortowa – 250 g
  • masło – 100 g zimnego
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 80 g
  • jajko – 1
  • śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią  i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Masa budyniowa:
  • mleko – 500 ml
  • żółtka – 2
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka tortowa – 60 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżeczka
400 ml mleka zagotowujemy. Dodajemy mąki i szybko mieszamy, aby nie było grudek. Wrzące mleko zdejmujemy z ognia. 
Żółtka mieszamy z cukrami oraz pozostałym mlekiem.  Wlewamy do rondelka z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje, zagotowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i masło. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.
Dodatkowo:
  • jabłka – 5 dużych
  • galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
  • mięta – kilka listków do dekoracji
Jabłka obieramy, kroimy w większe plastry i układamy na masie budyniowej. Gdzie nie gdzie wkładamy listki mięty.
Rozpuszczamy galaretkę we wrzącej wodzie. Gdy lekko stężeje, wylewamy na wierzch tarty. Studzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz