Jabłko z miętą – smaczne połączenie.
- mąka tortowa – 250 g
- masło – 100 g zimnego
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 80 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1 łyżka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekamy nożem, dodajemy cukier, jajko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty. Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia, studzimy.
Masa budyniowa:
- mleko – 500 ml
- żółtka – 2
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- mąka tortowa – 60 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżeczka
400 ml mleka zagotowujemy.
Dodajemy mąki i
szybko mieszamy, aby nie było grudek. Wrzące mleko zdejmujemy z ognia.
Żółtka mieszamy z cukrami oraz pozostałym mlekiem. Wlewamy do rondelka z mlekiem i
cały czas mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje, zagotowujemy. Na koniec dodajemy sok z
cytryny i masło. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.
Dodatkowo:
- jabłka – 5 dużych
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
- mięta – kilka listków do dekoracji
Rozpuszczamy galaretkę we wrzącej wodzie. Gdy lekko stężeje, wylewamy na wierzch tarty. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz