poniedziałek, 21 lutego 2022

Burrito z patelni

Składniki:

  • mięso mielone – 400 g wieprzowiny lub wołowiny
  • cebula – 1
  • pomidory w puszce – 400 g
  • czerwona fasola w puszce – 400 g
  • ryż lub kasza jaglana – 200 g
  • olej – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • chili– 1/2 łyżeczki
  • świeża natka pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso rozdrabniamy palcami i przerzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy mięso, cały czas mieszając i rozbijając na mniejsze kawałki. 
Gdy mięso całkowicie się zetnie, dodajemy cebulę i przyprawy. Smażymy przez kolejne 5-7 minut, aż cebula zmiękną.
Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę. Mieszamy wszystko i dusimy przez kolejne 5 minut. 
Na patelnię dodajemy ugotowany, odsączony ryż i mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz