poniedziałek, 21 lutego 2022

Kurczak z curry w sosie porowym

Składniki:

  • por – jasna część z 1 sztuki
  • filet z kurczaka – 2 pojedyncze
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • ryż – 200 g
  • sól, pieprz, słodka, wędzona i ostra papryka, curry, czosnek granulowany – do smaku
  • ciepła woda – około 150-200 ml
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • śmietanka 18% – 50 ml
  • natka pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jasną część z pora kroimy w półkrążki i podsmażamy na maśle. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy na oliwie pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Doprawiamy przyprawami i dodajemy por. Zalewamy całość wodą w takiej ilości, by zakryć mięso. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.
W szklane mieszamy mąkę ze śmietanką i odrobiną wody. Wlewamy na patelnie, energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.  
Przed podaniem posypujemy siekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz