wtorek, 8 czerwca 2021

Zupa pomidorowa z kluskami lanymi

Składniki:

  • pomidory – 5 średnich malinowych
  • masło – 50 g
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 1 czubata łyżeczka
  • bulion – 1 litr
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem w misce i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę około 1cm i podsmażamy na maśle przez 15 minut. Pomidory doprawiamy solą  cukrem.
Do Ciepłego bulionu wlewamy podsmażone pomidory i ręcznym blenderem rozdrabiamy aż uzyskamy konsystencję wodnistej pomidorówki.

Kluski lane:
  • żółtko – 1
  • woda – 100 ml
  • mąka – 100 g
  • sól – szczypta
Wszystkie składniki ucieramy widelcem w kubku, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
Przez ząbki widelca powoli wlewamy ciasto bezpośrednio na gotujący się rosół. Gotujemy 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz