niedziela, 6 czerwca 2021

Ciasto babeczkowe z rabarbarem

Składniki:
  • masło – 200 g
  • jajka – 6
  • cukier – 250 g
  • mąka – 340 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • rabarbar – około 400 g
Wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia.
W misie ubijamy 6 białek. Następnie stopniowo, miksując na najwyższych obrotach miksera dodajemy cukier po jednej łyżce. Kiedy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzone masło i miksujemy chwilę aż masa będzie gładka. 
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ostudzone ciasto możemy polać lukrem.

Kruszonka:
  • masło – 2 łyżki miękkiego
  • mąka– 5 łyżek
  • cukier – 5 łyżek
W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę z cukrem i zagniatamy aż powstanie kruszonka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz