niedziela, 18 kwietnia 2021

Zawijasek, czyli ciasto drożdżowe z twarożkiem


Ciasto:

  • mleko – 120 ml
  • świeże drożdże – 40 g
  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier – 70 g + 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2
  • żółtko – 1
  • masło – 100 g
  • sól – szczypta
Nadzienie:
  • twaróg – 250 g
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtko – 1
  • śmietana – 2 łyżki
Wykonanie:
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło, jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Delikatnie posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg mieszamy z cukrami, żółtkiem i śmietaną.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy twarożkiem i składamy na pół do dołu od góry. Złożone ciasto kroimy na paski o szerokości 5 cm. Każdy pasek obracamy 2 razy wokół własnej osi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 
Po upieczeniu możemy posmarować lukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz