środa, 6 stycznia 2021

Strucla z dżemem

Ciasto:

  • mleko – 120 ml
  • świeże drożdże – 40 g
  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier – 70 g + 1 łyżeczka
  • jajka – 2
  • żółtko – 1
  • masło – 100 g
  • sól – szczypta
Nadzienie:
  • dżem (najlepiej porzeczkowy– 200 g
  • mleko – do posmarowania ciasta
Wykonanie:
    W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.
    W garnuszku rozpuszczamy masło.
    Do misy wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy szczyptę soli. W mące robimy dołek i dodajemy rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka, żółtko i cukier. Opuszkami palców zasypujemy mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiamy ciasto. 
    Gdy ciasto zacznie być zwarte wysypujemy na blat i zagniatamy na gładką kulę do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
    Gotową kule ciasta przekładamy do misy, obsypujemy odrobiną mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm, ewentualnie delikatnie podsypujemy mąką. Smarujemy dżemem i zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Przecinamy na 2 rolady, które układamy składaniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut.
    Kruszonka:
    • masło – 2 łyżki miękkiego
    • mąka– 5 łyżek
    • cukier – 5 łyżek
    W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę z cukrem i zagniatamy aż powstanie kruszonka.

    Ciasto nacinamy lekko od góry i smarujemy mlekiem. Posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz