- mąka – 500 g
- woda – 300 ml
- drożdże – 30 g
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- oliwa – 2 łyżki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 kawałki. Każdy z kawałków formujemy na kształt pizzy i wykładamy na blasze.
Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 kawałki. Każdy z kawałków formujemy na kształt pizzy i wykładamy na blasze.
Dodatki:
- pesto pomidorowe
- przyprawa do pizzy
- bazylia, oregano, rukola
- ser mozarella i gouda
- cebula
- pieczarki
- szynka/ salami
- pomidor
- oliwki
Ciasto smarujemy pesto pomidorowe i posypujemy przyprawą do pizzy.
Na wierz układamy ulubione składniki.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Na wierz układamy ulubione składniki.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Sos:
- brzoskwinia
- majonez – 3 łyżki
- śmietana 18% – 3 łyżki
- curry – 2 łyżeczki
- czosnek – 4 ząbki
Wszystkie składniki blindujemy aż uzyskamy gładki sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz