sobota, 6 czerwca 2020

Pizza


Ciasto:
  • mąka – 500 g
  • woda –  300 ml
  • drożdże – 30 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier –  1 łyżeczka
  • oliwa – 2 łyżki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 kawałki. Każdy z kawałków formujemy na kształt pizzy i wykładamy na blasze.

Dodatki:
  • pesto pomidorowe
  • przyprawa do pizzy
  • bazylia, oregano, rukola
  • ser mozarella i gouda
  • cebula
  • pieczarki
  • szynka/ salami
  • pomidor
  • oliwki
Ciasto smarujemy pesto pomidorowe i posypujemy przyprawą do pizzy.
Na wierz układamy ulubione składniki.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.

Sos:
  • brzoskwinia
  • majonez – 3 łyżki
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • curry – 2 łyżeczki
  • czosnek – 4 ząbki
Wszystkie składniki blindujemy aż uzyskamy gładki sos. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz