Składniki:
- herbatniki – około 500 g na formę o wymiarach 32 x 20 cm
- mleko – około 1/2 szklanki
- Nutella – 6 łyżek
- kakao – 2 łyżki
Układamy warstwę herbatników na spodzie foremki i nasączamy lekko mlekiem. Na to rozsmarowujemy podgrzaną Nutellę. Przykrywamy warstwą herbatników i nasączamy lekko mlekiem.
Krem czekoladowy:
- czekolada gorzka – 150 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka kremówka – 300 ml
- cukier puder – 2 łyżki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
W osobnej misce miksujemy serek mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
3/4 kremu wykładamy na herbatniki. Na krem układamy warstwę herbatników i nasączamy lekko mlekiem.
Krem mleczny z orzechami:
- masło – 60 g
- śmietanka kremówka – 400 ml
- miód – 2 łyżki
- mleko w proszku – 2 szklanki
- orzechy laskowe – 100 g zmielonych
- serek mascarpone – 250 g
Do garnuszka dajemy masło, 200 ml śmietany oraz miód i zagotowujemy. Do zagotowanej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy aż mleko się rozpuści. Do masy dodajemy 125 g serka mascarpone oraz orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
W międzyczasie ubijamy 200 ml śmietany kremówki na sztywno, po czym mieszamy z resztą serka mascarpone.Ostygniętą masę mleczno-orzechową mieszamy razem z ubitą śmietaną. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Układamy kolejną warstwę herbatników i nasączamy lekko mlekiem. N górę wykładamy resztę czekoladowego kremu i posypujemy kakao.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz