niedziela, 19 kwietnia 2020

Kinder Bueno


Składniki:
  • herbatniki – około 500 g na formę o wymiarach 32 x 20 cm
  • mleko – około 1/2 szklanki
  • Nutella –  6 łyżek
  • kakao – 2 łyżki
Układamy warstwę herbatników na spodzie foremki i nasączamy lekko mlekiem. Na to rozsmarowujemy podgrzaną Nutellę. Przykrywamy warstwą herbatników i nasączamy lekko mlekiem.

Krem czekoladowy:
  • czekolada gorzka – 150 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
W osobnej misce miksujemy serek mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
3/4 kremu wykładamy na herbatniki. Na krem układamy warstwę herbatników i nasączamy lekko mlekiem.

Krem mleczny z orzechami:
  • masło – 60 g
  • śmietanka kremówka – 400 ml
  • miód – 2 łyżki
  • mleko w proszku – 2 szklanki
  • orzechy laskowe – 100 g zmielonych
  • serek mascarpone – 250 g
Do garnuszka dajemy masło, 200 ml śmietany oraz miód i zagotowujemy. Do zagotowanej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy aż mleko się rozpuści. Do masy dodajemy 125 g serka mascarpone oraz orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
W międzyczasie ubijamy 200 ml śmietany kremówki na sztywno, po czym mieszamy z resztą serka mascarpone.
Ostygniętą masę mleczno-orzechową mieszamy razem z ubitą śmietaną. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Układamy kolejną warstwę herbatników i nasączamy lekko mlekiem. N górę wykładamy resztę czekoladowego kremu i posypujemy kakao.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz