niedziela, 29 marca 2020

Sernik królewski


Kruche ciasto:
  • masło – 150 g
  • cukier – 150 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 300 g
  • kakao gorzkie – 30 g
  • jajko – 1
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • ser twarogowy – 1 kg
  • cukier – 170 g
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 5
  • mleko – 1/3 szklanki
  • olej – 1/3 szklanki
Żółtka ucieramy z cukrem. Partiami dodajemy ser, budyń, mleko i olej. Wszytko łączymy.
Białka ubijamy na sztywno. Gotowe dodajemy masy serowej i delikatnie łączymy.
Masę serową wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut.

Sernik podajemy polany sosem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz