Biszkopt:
- jajka – 8
- mąka pszenna – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- cukier – 5 łyżek
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 2 czubate łyżeczki
- cappuccino – 3 czubate łyżeczki
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąki, kakao, cappuccino, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Studzimy i przekrawamy na trzy biszkopty.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Studzimy i przekrawamy na trzy biszkopty.
Masa budyniowa:
- masło – 500 g
- mleko – 500 ml
- mąka ziemniaczana – 50 g
- żółtka – 4
- cukier – 250 g
- wiórki kokosowe – 250 g
Z mleka, mąki i połowy cukru gotujemy budyń.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu, dobrze mieszamy i zagotowujemy.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu, dobrze mieszamy i zagotowujemy.
W makutrze ucieramy masło. Porcjami dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Masę dzielimy na 2 porcje w proporcji 1/3 i 2/3.
Wiórki kokosowe prażymy na złoto na suchej patelni. 1/3 kremu łączymy z wiórkami kokosowymi (możemy trochę wiórek kokosowych zostawić do ozdoby).
Masę dzielimy na 2 porcje w proporcji 1/3 i 2/3.
Wiórki kokosowe prażymy na złoto na suchej patelni. 1/3 kremu łączymy z wiórkami kokosowymi (możemy trochę wiórek kokosowych zostawić do ozdoby).
Ponadto:
- owoce do dekoracji – u mnie są to truskawki i borówki
Ułożenie warstw:
Biszkopt, połowa masy budyniowej, biszkopt, masa kokosowa, biszkopt, połowa masy budyniowej, owocowa dekoracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz