niedziela, 15 marca 2020

Tort kokosowy


Biszkopt:
  • jajka – 8
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 5 łyżek
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 czubate łyżeczki
  • cappuccino – 3 czubate łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąki, kakao, cappuccino, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 
Studzimy i przekrawamy na trzy biszkopty.

Masa budyniowa:
  • masło – 500 g
  • mleko – 500 ml
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • żółtka – 4
  • cukier – 250 g
  • wiórki kokosowe – 250 g
Z mleka, mąki i połowy cukru gotujemy budyń.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu, dobrze mieszamy i zagotowujemy. 
W makutrze ucieramy masło. Porcjami dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Masę dzielimy na 2 porcje w proporcji 1/3 i 2/3.
Wiórki kokosowe prażymy na złoto na suchej patelni. 1/3 kremu łączymy z wiórkami kokosowymi (możemy trochę wiórek kokosowych zostawić do ozdoby).

Ponadto:
  • owoce do dekoracji – u mnie są to truskawki i borówki


Ułożenie warstw:
Biszkopt, połowa masy budyniowej, biszkopt, masa kokosowa, biszkopt, połowa masy budyniowej, owocowa dekoracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz