Masa budyniowa:
- mleko – 1 litr
- żółtka – 2
- mąka pszenna – 3 łyżki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- cukier – 1/2 szklanki
- masło – 200 g
Odlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Resztę mleka zagotowujemy, następnie wlewamy do niego mieszankę mleka, mąk i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowujemy.
Resztę mleka zagotowujemy, następnie wlewamy do niego mieszankę mleka, mąk i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy z ognia i całkowicie studzimy.
Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie w krótkich odstępach czasu dodajemy budyń ciągle ubijając.
Dodatkowo:
- herbatniki petit beurre – 400 g
- masa krówkowa – około 500 g
- banany – 3-4
- cytryna – 1/4
- śmietanka kremówka 36% – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
Ułożenie warstw:
Formę 21 cm x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy 1/4 ilości kremu budyniowego, na wierzchu układamy plasterki banana uprzednio skropionego sokiem z cytryny. Przykrywamy kolejną 1/4 ilości masy budyniowej a następnie kładziemy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową (zostawiamy 2 łyżki masy do dekoracji) i znów kładziemy herbatniki. Na wierzchu smarujemy resztę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i rozsmarowujemy na schłodzonym cieście. Ozdabiamy roztopioną masą kajmakową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pochodzenie przepisu: Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz