niedziela, 15 marca 2020

Krówka bananówka


Masa budyniowa:
  • mleko – 1 litr
  • żółtka – 2
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • masło – 200 g
Odlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Resztę mleka zagotowujemy, następnie wlewamy do niego mieszankę mleka, mąk i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy z ognia i całkowicie studzimy.
Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie w krótkich odstępach czasu dodajemy budyń ciągle ubijając.

Dodatkowo:
  • herbatniki petit beurre – 400 g
  • masa krówkowa – około 500 g
  • banany – 3-4
  • cytryna – 1/4
  • śmietanka kremówka 36% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki

Ułożenie warstw:
Formę 21 cm x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy 1/4 ilości kremu budyniowego, na wierzchu układamy plasterki banana uprzednio skropionego sokiem z cytryny. Przykrywamy kolejną 1/4 ilości masy budyniowej a następnie kładziemy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową (zostawiamy 2 łyżki masy do dekoracji) i znów kładziemy herbatniki. Na wierzchu smarujemy resztę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i rozsmarowujemy na schłodzonym cieście. Ozdabiamy roztopioną masą kajmakową. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Pochodzenie przepisu: Kwestia Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz