czwartek, 6 lutego 2020

Bananowe niebo bez pieczenia


Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier – 60 g
  • mleko – 500 ml
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 200 g miękkiego
  • kakao bez cukru – 20 g
Do rondelka wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Do pozostałego mleka dodajemy budyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy aż powstanie gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez 2 minuty mieszając.
Zdejmujemy z ognia, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem przez 2-3 minuty.
Partiami dodajemy ostygnięty budyń, mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowy dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

Dodatkowo:
  • biszkopty – około 220 g okrągłych lub podłużnych
  • banany – 2
  • sok z 1/2 cytryny
  • mleko – 160 ml
  • rum – 60 ml
  • kakao – do posypania
  • batony Knoppers – do dekoracji
Banany obieramy, kropimy w plastry i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów  nasączonych mlekiem wymieszanym z rumem. Wykładamy na nie krem waniliowy.
Na kremie układamy drugą warstwę biszkoptów i dobrze nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy krem kakaowy. Na krem układamy banany i lekko wciskamy je w krem.

Bita śmietana:
  • śmietana 30% lub 36% – 300 ml schłodzonej
  • cukier puder – 1 łyżka
  • śmietan-fix – 1 opakowanie
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 
Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wierzch posypujemy kakao i dekorujemy Knoppersami. 
Tort wstawiamy do lodówki na cała noc.
Przed podaniem schłodzony tort ostrożne wyjmujemy z blaszki.

Pochodzenie przepisu: Mała Cukierenka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz