niedziela, 15 marca 2020

Drożdżowe bułeczki z twarożkowym nadzieniem

 

Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna – 500 g
  • drożdże – 30 g świeżych lub 15 g suchych
  • mleko – 200 ml
  • masło – 100 g
  • cukier – 50 g
  • jajko – 1
  • żółtko – 2
  • sól, ekstrakt waniliowy i migdałowy, skórka otarta z cytryny – do smaku
Mleko podgrzewamy z masłem.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wkruszamy drożdże, dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli, kilka kropel ekstraktu waniliowego i migdałowego oraz skórkę otartą  z cytryny. Wlewamy mleko podgrzane z masłem i wyrabiamy ciasto, następnie odkładamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.


Nadzienie twarogowe:

  • twaróg – 150 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • jajko – 1
Białko ubijamy na sztywno. Gotowe dodajemy do wymieszanego twarogu z cukrem pudrem i delikatnie łączymy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część rozpłaszczamy, kładziemy nadzienie, zawijamy (kulamy okrągłą bułeczkę).
Gotowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy na pół godziny.
Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Po upieczeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz