- mąka pszenna – 500 g
- drożdże – 30 g świeżych lub 15 g suchych
- mleko – 200 ml
- masło – 100 g
- cukier – 50 g
- jajko – 1
- żółtko – 2
- sól, ekstrakt waniliowy i migdałowy, skórka otarta z cytryny – do smaku
Mleko podgrzewamy z masłem.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wkruszamy drożdże, dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli, kilka kropel ekstraktu waniliowego i migdałowego oraz skórkę otartą z cytryny. Wlewamy mleko podgrzane z masłem i wyrabiamy ciasto, następnie odkładamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część rozpłaszczamy, kładziemy nadzienie, zawijamy (kulamy okrągłą bułeczkę).
Gotowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy na pół godziny.
Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Po upieczeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wkruszamy drożdże, dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli, kilka kropel ekstraktu waniliowego i migdałowego oraz skórkę otartą z cytryny. Wlewamy mleko podgrzane z masłem i wyrabiamy ciasto, następnie odkładamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Nadzienie twarogowe:
- twaróg – 150 g
- cukier puder – 2 łyżki
- jajko – 1
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część rozpłaszczamy, kładziemy nadzienie, zawijamy (kulamy okrągłą bułeczkę).
Gotowe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy na pół godziny.
Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Po upieczeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz