czwartek, 6 lutego 2020

Zupa tajska z kurczakiem


Składniki:
  • olej – 1 łyżka
  • czerwona pasta curry – 1 łyżka
  • trawa cytrynowa – 1 gałązka
  • filet z kurczaka – 1 podwójny
  • cebula – 1
  • cukinia – 1
  • marchewka – 1
  • pieczarki – 200 g
  • rosół – 1 l
  • makaron chow main– 100 g
  • mleko kokosowe – 200 ml
  • curry, pieprz, kurkuma – do smaku
  • natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pastę curry i smażymy używając by się nie przypaliła. Dodajemy połamaną gałązkę trawy cytrynowej, następnie pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, cukinię, pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę i posiekaną cebulę. Smażymy dodając przyprawę curru, pieprz oraz kurkumę. 
Zalewamy gorącym rosołem i wrzucamy połamany na pół makaron. Po 3 minutach wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. 
Zupę podajemy z listkami świeżej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz