niedziela, 4 września 2016

Buraczane ciasto czekoladowe

Próbowałam już marchewkę w cieście marchewkowym i na prawdę wyszło bardzo dobre ciasto.
Przyszedł czas na buraka. I jak? Ciężko się zorientować, jaki tajemniczy składnik zawiera to "mięsiste" i wilgotne ciasto czekoladowe.
Kolejnym moim warzywem będzie dynia.



Składniki:
  • kakao – 50 g
  • mąka pszenna – 175 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier – 150 g
  • buraki – 250 g ugotowanych i zmiksowanych na puree
  • jajka – 3 duże
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy – 200 ml
  • deserowa lub gorzka czekolada – 100 g

Przygotowanie:

Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
Blenderem miksujemy do gładkości puree z ugotowanych buraków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy rózga kuchenną do połączenia. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Po wierzchu możemy rozprowadzić polewę czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz