Składniki:
- marchew – 400 g
- mąka – 300 g
- cukier – 200 g
- jajka – 3
- oliwa – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – łyżeczka
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- skórka starta z jednej cytryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa – 3 łyżki
- rodzynki – 20 g
Wykonanie:
Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy oliwę i miksujemy, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, mieszamy ją z sypkimi składnikami, marchewką, skórką pomarańczową i skórką startą z cytryny. Dodajemy przelane wrzątkiem, obtoczone w mące rodzynki.
Przekładamy masę do natłuszczonej keksówki wysypanej bułką tartą.
Przekładamy masę do natłuszczonej keksówki wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz