środa, 19 lutego 2014

Ciasto marchewkowe


Składniki:
  • marchew – 400 g
  • mąka – 300 g
  • cukier – 200 g
  • jajka – 3
  • oliwa – 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – 3 łyżki
  • rodzynki  – 20 g
Wykonanie:
Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy oliwę i miksujemy, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, mieszamy ją z sypkimi składnikami, marchewką, skórką pomarańczową i skórką startą z cytryny. Dodajemy przelane wrzątkiem, obtoczone w mące rodzynki.
Przekładamy masę do natłuszczonej keksówki wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz